Veel ondernemers hebben niet echt een planning. Ze hebben wel een agenda. In deze agenda staan dan wel afspraken en meetings. Maar het ontbreekt vaak aan het concreet inplannen van bijvoorbeeld sales- of marketingacties.

  1. Zet taken die langer dan 30 minuten duren in jouw agenda. To Do’s van minder dan een half uur werk, laat je op jouw To Do lijst staan. Een ‘To Do’ van bijvoorbeeld drie kwartier hoort dus tijd in jouw agenda en niet op jouw to do lijst. Zo niet is de kans groot dat deze karwei steeds dieper in je To Do lijst zakt.
  2. Plan een aantal vaste blokken in jouw agenda die jouw business echt nodig heeft: mailblokken (niet té veel), marketingtijd, salestijd, To Do-blokken wanneer jij de kleinere klussen uit jouw To Do-lijst aanpakt,….
  3. Plan elke vrijdag 30 minuten voor een voor- en achteruitkijkmoment. Kijk achteruit om te kijken of alles goed is verlopen. Misschien zijn nog niet alle geplande zaken volledig afgerond? En kijk uiteraard ook vooruit zodat je een duidelijk beeld hebt over de komende week. Je zal merken dat je op maandag fluitend als altijd naar het werk vertrekt maar dat je mentaal veel beter voorbereid bent op de werkweek.
  4. Neem op het einde van de dag twee minuten tijd om de dagplanning van morgen door te nemen. Is deze planning realistisch of niet? Moeten we eventueel bijsturen?
  5. Plan achteruit voor belangrijke grote projecten. Bereken hoeveel tijd je nodig hebt voor grotere projecten en begin vanaf de deadline terug te rekenen. Blokkeer op voorhand deze tijdsblokken.